gypsy Архитектор
| Тема: Re: ВИТА ПИТКА Ср 15 Янв - 23:16 | |
| [Вы должны быть зарегистрированы и подключены, чтобы видеть это изображение]От болгарок. Есть рецепт на фейсе ВИТА ПИТКА Продукти:¼ ч.чаша хладка вода½ ч.чаша прясно мляко ½ кубче прясна мая /20 гр. или 7 гр. инстантна мая 3- 3 ¼ ч. чаши брашно, според влажността на брашното 1 ч.л.сол 1 ч.л. захар 1 ч.л. оцет 2 яйца без 1 жълтък 2 с.л. олио
За доомесване и оформяне ¼ ч.чаша брашно за доомесване, при необходимост 25 гр. маргарин и 25 гр. масло (стайна температура), или олио
За намазване 1 жълтък 1 ч.л. вода 1 ч.л. олио 1-2 с.л. сусам, по желание
След изпичане, по желание: 1 с.л. олио 1 ч.л. вода 1 ч.л. мед
1 ч.чаша на 240 мл.
Маята с ¼ чаша хладка вода, 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно се замесва на кашичка и оставя да се надигне за около 10-15 мин. Смесват се 3 – 3 ¼ ч.чаши брашно /¼ ч.чаша се оставя за доомесване/ със солта и към него се добавят закваската, яйцата, млякото, олиото и оцет. Продължително се омесва еластично тесто, на ръка или с миксер. Оставя се да втасва в омазнена купа за около 1 ½ часа или до двойно увеличение на обема.
Втасалото тесто се разделя на части, които се оформят на топка и оставят за около 15-ина мин. да отпуснат.
- венец: Тестото се разделя на 4 или 5, по желание топки, които се разточват на кори с диаметър около 20 см. Всяка една се намазва с разтопена мазнина и поставят една над друга. Разрязват се диаметрално на 8 сектора, като се оставя плътна част /борд/ около 2 см. по края. Внимателно се разслояват получените триъгълници и с прихлупване, и отстъпване се завиват около борда. Поставя се върху покрита с пекарска хартия тава. Може да се изпълни и почти цяла: - / взаимствано от "опитайте " |
|
ИРР Сценарист
| Тема: Re: ВИТА ПИТКА Ср 15 Янв - 23:26 | |
| Надя ну чо ты уволокла рецепт из разделки? пусть там тоже висит, продублируй плиссс. |
|
nvk ГЛАВНАЯ по кухне
| Тема: Re: ВИТА ПИТКА Ср 15 Янв - 23:31 | |
| ИРР, а зачем. Ведь это отдельный рецепт. Тогда давайте лучше сделаем рядом с тестом тему разделка теста. А эти два рецепта пусть таки остаются. Ведь тут и ингредиенты есть и как выпекать. |
|
ИРР Сценарист
| Тема: Re: ВИТА ПИТКА Ср 15 Янв - 23:40 | |
| но это не цыганка его пекла. Она его изза разделки принесла, нуйомае |
|
nvk ГЛАВНАЯ по кухне
| Тема: Re: ВИТА ПИТКА Ср 15 Янв - 23:40 | |
| ИРР, делаю тогда сразу тему для такого отдельно и туда все переношу. |
|
Гость Гость
| Тема: Re: ВИТА ПИТКА Чт 16 Янв - 22:20 | |
| Вот этодаааааа,не было всего неделю,а тут стока всего настрочили и налепили:-) |
|